Olanda este multiculturala, facultatile olandeze acceptand studenti din mai mult de 160 de tari si considerand ca oricine a studiat intr-un mediu multicultural este gata pentru economia mondiala in care traim.
Daca te intrebi care sunt motivele pentru care majoritatea studentilor romani aleg Olanda ca destinatie de studiu, am listat mai jos cateva dintre acestea pentru a te ajuta si pe tine in procesul decizional. Take a look!
In Olanda exista mai mult de 2100 de programe de licenta si masterat in limba engleza, iar peste 95% din populatie vorbeste fluent limba engleza.
Olanda este una dintre tarile recunoscute pentru preturile accesibile (majoritatea taxelor de studiu fiind de 2168 euro/an) si pentru universitatile de rang mondial.
Cheltuielile zilnice sunt comparabile cu cheltuielile din orice tara EU, iar guvernul olandez ofera suport financiar extra pentru studentii ce invata si muncesc in acelasi timp.
Procesul de admitere este foarte bine organizat.
Programele de studiu sunt foarte moderne, iar studentii lucreaza la proiecte reale date de companii, stimuland astfel gandirea creativa si orientarea spre gasirea solutiei optime.
Majoritatea programelor de studiu includ si un internship, astfel sporind sansele de angajare ale studentilor dupa absolvire. Cele mai recente statistici arata ca 80% dintre absolventi se anagajeaza in primele 2 luni dupa ce termina facultatea. Cei mai multi isi incep viata profesionala in companiile unde si-au efectuat internship-ul.
Viata in Olanda are multe de oferit, iar daca te pasioneaza calatoriile, trebuie sa stii ca celelalte capitale europene sunt doar la un zbor distanta.
Studii in Olanda
Olanda se numara printre tarile preferate de studentii romani si ocupa un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste calitatea invatamantului universitar si postuniversitar. Totodata, Olanda ofera cea mai variata gama de cursuri de licenta si master in limba engleza, 95% din olandezi vorbind limba engleza fluent. De la an la an universitatile din Olanda adauga programe noi de licenta, programe din ce in ce mai inovative punand totodata accent si pe dezvoltarea cat mai „ECO” a societatii.

Universitatile din Olanda sunt de doua tipuri:
Universitati de cercetare
La universitatile teoretice, cercetarea stiintifica face parte din programa fiecarui student. Se pune accent pe domeniile teoretice, ca de exemplu matematica, biologie, fizica si chimie si a aplicatiilor lor in viata de zi cu zi. Studiile universitare au durata de 3 ani, iar cele de master de 2 ani.
Universitati de stiinte aplicate
Universitatile de Stiinte Aplicate au o orientare practica, punand accent pe pregatirea profesionala a studentilor in diferite domenii, precum afaceri, IT, arte etc. Programul de studii universitare are durata de 4 ani, incluzand si un an de practica.
Un aspect important de luat in calcul este faptul ca programele de studiu de la Universitatile de Stiinte Aplicate din Olanda sunt orientate spre partea practica si se concentreaza pe dezvoltarea abilitatilor si strangerea cunostiintelor ce vor fi imediat implementate la viitorul loc de munca.
Studentii lucreaza in timpul studiilor pe baza a mai multor proiecte, in echipe, exact cum li se va cere sa o faca si de catre viitorii lor angajatori. Majoritatea proiectelor sunt reale si sunt date de catre companiile partenere ale facultatilor.
Taxe de studiu la universitatile din Olanda:
Bachelor Degree sau Studiile Undergraduate
Master’s Degree sau studiile Postgraduate
Metode de finantare studii in Olanda
Exista 4 surse de finantare a costurilor care, in total, nu trebuie sa depaseasca cuantumul de 1084 euro/luna. Sumele imprumutate se vor rambursa in termen de 35 ani, iar procesul de rambursare incepe la 2 ani de la terminarea studiilor. Rambursarea va incepe doar in momentul in care absolventul depaseste un prag minim al veniturilor. Pentru anul 2018 pragul de venit a fost setat la 15925.65 euro/an, in anul 2019 la 16292 euro/an, iar pentru 2020 se pastreaza cel anterior.
Nota importanta: Pentru toate optiunile de finantare pe durata studiilor, studentul trebuie sa aplice din nou la finalul anului academic. Atentie la termenii “loan” si “grant”:
Loan –> imprumut
Grant -> subventie
Pentru mai multe detalii in privinta metodelor de finantare in Olanda, te rugam sa contactezi un consultant IntegralEdu.
Cazare in Olanda
Din cauza numarului din ce in ce mai mare de studenti care aleg Olanda ca destinatie de studiu, procesul cazarii devine din ce in ce mai dificil. Cazarea in Olanda este dificil de gasit avand in vedere ca universitatile nu au caminele lor, desi unele pot ajuta studentii in a rezerva o camera. Este recomandata cautarea unei camere cu cateva luni inainte, chiar din martie – aprilie, imediat ce studentul decide orasul in care va studia. De asemenea, cand se rezerva camera, este necesar un depozit de aproximativ 500 euro si chiria pe 1-2 luni in avans. In functie de orasul sau de tipul de cazare ales, chiria variaza intre 350 si 650 de euro pe luna, plus utilitati. Pentru acoperirea lor, studentii pot accesa doua tipuri de imprumuturi convenabile.
Cazarea in Olanda se poate face in:
camine administrate privat
camera in cladiri sau case private unde chiria se poate imparti cu alti studenti. Legea pentru cazare in Olanda impune studentilor sa locuiasca in camera single.
Calendarul admiterii la facultate in Olanda
Universitatile din Olanda au termene diferite de inscriere pentru programele de studiu.
Date importante ale calendarului de admitere sunt:
Incepand cu 1 octombrie – primul pas al aplicatiei – procesul de aplicare este deschis
15 ianuarie – deadline pentru programele fixe ale universitatilor, asa numitul „numerus fixus”
1 mai – deadline pentru alte programe ale universitatilor
Viitorii studenti nu trebuie sa astepte apropierea deadline-ului pentru a aplica, pentru ca procesul de cazare va incepe abia dupa ce acestia sunt admisi la facultate. Asa ca, aplicatia tarzie in Olanda poate duce la acceptarea tarzie si cautarea foarte tarzie a cazarii, atunci cand cele mai multe camere sunt deja ocupate.