Marea Britanie este una dintre cele mai populare destinatii de studiu pentru studenții din Romania, dar si la nivel international oferindu-ți toate beneficiile unei traditii academice, avand reputatia unor programe de cercetare la nivel mondial, programele oferite avand menirea de a iti dezvolta gandirea critica si creativitatea, intr-un mediu multicultural.

Care sunt motivele pentru care studentii aleg atat de des Marea Britanie ca destinatie de studiu?

In primul rand, universitatile din Regatul Unit sunt unele dintre cele mai prestigioase din lume, atat din perspectiva academica si de cercetare, dar in ceea ce priveste pregatirea profesionala oferita studentilor.

Ranking-urile universitatilor din Marea Britanie ne pot oferi informatii nu doar in privinta calitatii generale a invatamantului oferit, ci si in privinta unui domeniu de studiu specific. Astfel, studentii au posibilitatea de a se orienta din timp catre o universitate care se afla in top in domeniul care le prezinta interes.

Daca un program de Business, de exemplu, este ceea ce ii intereseaza, se pot orienta catre unele dintre cele mai bune programe de licenta la nivel global, cum ar fi cele oferite de catre Exeter University sau Lancaster; daca Economics este programul ce manifesta interes, acestia pot alege o universitate precum Hertfordshire sau Nottingham Trent.

Acestea sunt doar cateva exemple de domenii; poate ca al doilea cel mai relevant aspect al atractivitatii Marii Britanii reprezinta oferta foarte varianta de programe de licenta, master si doctorat. Pe langa faptul ca exista posibilitatea specializarii pe un domeniu de nisa, cum ar fi Game Design, Farmacologie sau Criminologie, Universitatile din Marea Britanie ofera si posibilitatea de a combina specializari diferite din cadrul aceleiasi facultati, cum ar fi criminologie cu psihologie sau matematica cu finante. Mai mult decat atat, multe universitati permit personalizarea studiilor prin combinarea specializarilor chiar si din cadrul unor facultati diferite, ca de exemplu biologie cu filosofie.

Programe de licenta in UK

Acestea au durata standard de trei ani in Anglia si Tara Galilor si 4 ani in Scotia, iar studentii care doresc sa dobandeasca experienta profesionala pe perioada studiilor au posibilitatea de a opta pentru un program de tip “placement” sau “sandwitch” year, intre anul 2 si anul 4. Pe lângă acestea, multe universitati au parteneri internationali si pun la dispozitie un intreg an de schimb cultural la o universitate partenera din tari sau chiar continente diferite.

Programe de master in UK

Dupa absolvirea unui program de licență, fie in Romania, fie in strainatate, studentii eligibili pot alege sa urmeze un program de masterat in Marea Britanie. Acesta de obicei dureaza un an, insa exista si alte variante de programe tip masterat, putând alege si programe de masterat axate pe partea de cercetare, acestea având o durata de 2-3 ani. Universitatile britanice sunt recunoscute în oferind cea mai variata gama de programe de masterat, o multitudine de specializări din care poți alege. Absolventii de licenta romani au acum oportunitatea de a explora si de a gasi programul potrivit de masterat care sa ii ajute sa isi construiasca o stralucita cariera de succes.

Cand incepe procesul de aplicare pentru o universitate in UK?

Consultanții IntegralEdu recomandă ca procesul de informare să fie făcut cu aproximativ un an inainte de inceperea anului universitar, ținând cont de termenele finale de admitere solicitate de către universitățile britanice, numeroase instituții acceptând aplicații si dupa termenul limită de admitere. Pentru mai multe detalii, adresati-va unui consultant educational IntegralEdu. Din noiembrie 2008, IntegralEdu este centru oficial UCAS in Romania, pentru depunerea documentelor in sistemul centralizat de aplicare la universitati si colegii in Marea Britanie. Rolul UCAS Apply Center – IntegralEdu este de a intocmi corespunzator, verifica si transmite aplicatiile, pentru orice universitate din Marea Britanie. Peste 3000 de tineri au beneficiat de consultanta educationala specializata oferita de IntegralEdu si au finalizat cu succes aplicatiile catre Marea Britanie prin intermediul centrului nostru de aplicatie. Vezi aici mai multe detalii despre UCAS Apply Center – IntegralEdu.

Taxe de studiu in Marea Britanie

Guvernul englez a confirmat ca studentii UE care incep un program de studiu de licență sau masterat in anul academic 2020-2021 beneficiaza de imprumutul guvernamental in ceea ce priveste taxa de scolarizare, pana la finalizarea studiilor. Mai mult de atat, și programele de licență care au ca data de incepere Ianuarie 2021, vor beneficia de aceeasi taxa ca si cetatenii englezi, respectiv 9000 – 9250 GBP, cu posibilitatea acelorasi oportunitati de finantare a programului de licenta, de tip imprumut, si cu garantia ca imprumutul va fi acordat pe intreaga durata a programului de studiu ales.

Pentru anul universitar 2021 – 2022, conform guvernului britanic, studentii UE vor achita International Fees, ceea ce inseamna ca taxele platite vor fi diferite in functie de universitatea si programul ales. Cu toate acestea, anumite instituții din portofoliul IntegralEdu au anuntat deja mentinerea de Home Fees pentru studentii europeni ce vor începe studiile de licență/masterat în Septembrie 2021.

IntegralEdu vă pune la dispozitie o lista centralizata a institutiilor britanice care vor percepe aceeași taxă de școlarizare similara cu cea a studentilor britanici, pentru programele de licenta/masterat care au data de inceput Septembrie 2021, și care va fi acordata automat în baza unui dosar de bursă sau sub formă de discount automat aplicat taxei de școlarizare tuturor studenților europeni:

 • Swansea University

 • Solent University

 • Brunel University

 • University of Portsmouth

 • Royal Holloway, University of London

 • University of Leicester

 • University for the Creative Arts

 • University of Suffolk

 • University of Worcester

 • Nottingham Trent University

 • Liverpool Hope University

 • Canterbury Christ Church University

 • Cardiff University

 • University of South Wales

 • Coventry University

 • De Montfort University

 • City, University of London

 • Cambridge School of Visual and Performing Arts

Metode de finantare a studiilor

Marea Britanie, January entry 2021, inca este acordat imprumutul studentesc de catre guvernul britanic – Student Finance Services ce acopera taxele de studiu – pentru care sunt eligibili doar studentii de la programele de licenta (BA, BSc, BEng etc.) sau master (MA, MSc,etc), full-time sau part-time;

Burse academice sau sociale, in limita bugetului universitatilor. Unele universitati ofera burse substantiale sub forma de reducere din taxa de studiu astfel incat aceasta sa ajunga la un cost apropiat de vechile Home Fees, anume £9000 – £9250.

Cateva dintre bursele oferite de catre institutiile care fac parte din portofoliul IntegralEdu adresate studentilor europeni care doresc sa inceapa un program de studiu in Septembrie 2021:

 • EU Transitional Bursary, oferita de Swansea University

Se acorda automat tuturor studentilor europeni sub forma de discount din taxa de scolarizare, exclusiv programelor de licenta, astfel ajungand la aceeasi taxa de scolarizare ca a studentilor britanici (9000 GBP). Aceasta bursa se aplica pe toata durata studiilor, neputand fi cumulata cu alte variante de burse pe care Swansea University le ofera.
Bursa nu este adresata urmatoarelor programe:
MBBCh Graduate Entry Medicine, BSc (Hons) Healthcare Sciences – all branches including Audiology, Cardiac Physiology, etc, BSc (Hons) Midwifery, BSc (Hons) Paramedic Science, BSc (Hons) Child Nursing, BSc (Hons) Mental Health Nursing, BSc (Hons) Social Work.

 • EU Transition Award, oferita de Nottingham Trent University

Se acorda programelor de licenta si de masterat tuturor studentilor europeni care vor incepe studiile in Septembrie 2021, beneficiind de aceeasi taxa de scolarizare cu cea a studentilor britanici. Studentii trebuie sa detina o oferta de admitere din partea universitatii, si completarea unui formular de acceptare a ofertei. Bursa se aplica pe intreaga durata a programului de studiu.

 • EEA National Transition Scholarship, oferita de Canterbury Christ Church University

Se acorda automat sub forma de reducere a taxei de scolarizare la nivelul taxelor de studiu aplicabile studentilor britanici (9250 GBP), si este adresata atat programelor de licenta si masterat, pe intreaga durata a programului de studiu. Bursa se aplica programelor cu data de incepere Septembrie 2021, si nu poate fi cumulata cu alte variante de burse oferite de Canterbury Christ Church University.

 • De Montfort University Scholarship

Bursa in valoare de 5000 GBP adresata programelor de licenta oferite de De Montfort University, fara a indepli anumite conditii academice. Bursa se ofera studentilor care accepta oferta de admitere a unui program de licenta, astfel ajungand la acelasi nivel de taxa de scolarizare aplicabila studentilor britanici.

 • Undergraduate and Postgraduate EU Scholarship scheme, oferita de University of South Wales

Se acorda automat odata cu transmiterea candidaturii catre un program de licenta sau masterat, astfel taxa de scolarizare ajungand la acelasi nivel de taxa cu cea a studentilor britanici. Nu este necesar a efectua un dosar separat de bursa.

Tara Galilor – January entry 2021 – programe de masterat – Studentii romani care incep un program de masterat in Ianuarie 2021) in Tara Galilor pot solicita pana la £17,489 prin platforma de finantare postuniversitara, printr-o combinatie de imprumut rambursabil si subventie nerambursabila. Sumele accesate sunt transferate direct in contul studentului, in 3 rate, ceea ce inseamna ca le vei putea directionata spre achitarea taxelor de scolarizare si/sau a costurilor de trai.

Cazare in Marea Britanie

Atunci cand decizi ca vei studia in strainatate, este important sa iei in considerare o multitudine de factori relevanti, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Insa, pe langa taxele de studiu si formele de finantare, costurile de cazare si costurile asociate traiului sunt urmatoarea prioritate pe lista. Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre cazare in cele mai cautate destinatii de studiu?