Danemarca exceleaza la capitolul performanta, transparenta și dezvoltare, fiind situata in inima Scandinaviei. Sistemul de invatamant danez este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai performante si progresive sisteme de invatamant din lume. Acesta ofera multe oportunitati pentru studentii internationali, fapt confirmat prin peste 600 de programe predate în limba engleza. Peste 80% din populatia acestei tari vorbesc limba engleza, de aceea experienta unei bariere lingvistice nu trebuie luata in calcul.

Sistemul educational danez este conceput pentru a promova creativitatea, inovatia, gandirea analitica si critica. Danemarca isi intampina studentii cu un mediu de invatare actualizat, expertii din industrie isi impartasesc cunostiintele iar studentii pot efectua stagii în organizatii recunoscute la nivel internațional.

Ca si student international in Danemarca, te asteapta o educatie de talie mondiala în domenii precum inginerie, life sciences, stiintele sociale si IT. De asemenea, se studiaza intr-un mediu sigur, prietenos și orientat spre inovatie. Studentii beneficiaza si se bucura nu numai de calitatea educatiei ci si de experienta de viata din timpul studiilor, intr-o tara primitoare, eco-friendly si sigura.

Studii in Danemarca

In Danemarca, invatamantul superior este axat pe aducerea de solutii pentru lumea reala. Astfel, prelegerile cursurilor traditionale sunt combinate cu colaborari industriale si metode de predare care promoveaza capacitatea studentilor de a folosi ceea ce au invatat si de a transforma cunostintele acumulate in solutii practice si inovatoare. Studiile in Danemarca ofera o varietate de programe, printre care: managementul în constructii, marketing, inginerie mecanica, IT, inginerie, business & management, fashion design, nutritie si sanatate, comunicare si media, tourism management și altele.

Pentru a studia in Danemarca, studentii trebuie sa cunoasca destul de bine sistemul educational si sa inteleaga diferenta dintre cele doua tipuri de institutii. In general programele de studii sunt tehnice axandu-se pe practica in industrie.

  • academii profesionale si colegii centrate pe practica si specializarea pe un anumit domeniu, ca de exemplu afaceri, management hotelier, tehnologie arhitecturala etc.;

  • universitati care pun accent pe partea teoretica, cum ar fi stiinte, stiinte umane sau sociale – bazate in general pe cercetare si inovare.

Academiile si colegiile

Academiile si colegiile ofera programe de doi ani intr-un domeniu la alegere, punandu-se accentul pe latura practica si legatura stransa intre student si profesor. La terminarea celor doi ani de specializare, se poate urma un program de Top-Up pentru obtinerea licentei, care dureaza 1.5 -2 ani. In baza diplomei de licenta obtinute, studentii pot aplica pentru un program de master.

Universitatile

Universitatile din Danemarca ofera programe de licenta de trei ani si jumatate si programe de master de doi ani. Universitatile daneze sunt centre de cercetare si inovare in mediile de afaceri si tehnologii, beneficiind de dotari moderne si experti in domeniu.

Taxe de studiu la universitatile din Danemarca

Studiile universitare sunt gratuite pentru toți cetățenii UE.

Cheltuieli lunare in Danemarca

Costurile de trai sunt, în general, mai mari decat cele mai multe locuri, mult peste media europeana, Danemarca este o țara scumpa, cu nivelul de trai fiind unul dintre cele mai înalte din lume, insa urmand obiceiuri prudente și economisind resurse, un student poate trai in Danemarca cu 1000 – 1200 euro/ luna ( costuri ce includ cazarea).

Cazare in Danemarca

  • Camera in camine studentesti

  • Camera in camine administrate privat

  • Camera in cladiri sau case private

Fiecare universitate are un International Housing Office care, dupa ce ai fost admis, iti vor trimite oferte de cazare si informatii detaliate despre locuinte, chirie ș.a.. Datorita faptului ca studentii din U.E. nu platesc taxe de scolarizare, exista sanse mari ca locurile din camin sa fie rezervate acelor studenți non-U.E. sau celor care studiaza prin programul Erasmus (o facilitate oferita tocmai datorita platii taxei universitare). De aceea, e indicat sa te gandesti si la chirie privata cat mai devreme.

Conditiile diferă de la oras la oras, in functie de spatiul disponibil. Ca o regula generala, poti gasi cazare in campusurile studentesti in camere single sau chiar camere pentru doua persoane, iar spatiile precum bucataria si/sau grupul sanitar sa fie comune.

Calendarul admiterii la facultate in Danemarca

Pentru ca un student sa primeasca o bursa in Danemarca este obligatoriu sa aiba un part-time job (oficial) care sa asigure peste 10-12 ore de lucru saptamanal. Bursa (fara taxe) este de 800 de euro.

Calendarul admiterii la facultate in Danemarca

Dosarul trebuie sa fie incarcat pe portalul danez – http://www.optagelse.dk

  • 1 februarie – 15 martie – perioada de incarcare documente

  • 28 iulie – toate universitatile afiseaza rezultatele oficiale, in urma carora studentii trebuie sa confirme locul oferit de universitate.